Schrijf wervende vacatureteksten

Vertel wat je te bieden hebt

Pakkende vacatureteksten zijn het laatste zetje dat potentiële kandidaten overtuigt om te solliciteren. Behoorlijk belangrijk dus dat die uitstekend zijn. Bepaal of jouw teksten toe zijn aan een opfrisbeurt en laat ze herschrijven. Een sterke vacaturetekst vinkt de volgende punten af: 

Wat heb jij te bieden?

Het draait allang niet meer om wat jij zoekt, maar om wat je te bieden hebt. Niet zo zeer in salaris of vrije dagen, maar op het gebied van ontwikkeling en een prettige werksfeer. 

Zinnen als “wij zoeken” of “wij willen” spreken dan ook niet aan. Vertel juist wat de nieuwe collega bij jullie bedrijf allemaal krijgt. Werk op fietsafstand. Flexibele tijden. Vrolijke collega's. Een eigen portefeuille aan opdrachtgevers.  

 

Ken de ins en outs van jouw bedrijf

Waar ga je werken? Wat vinden huidige medewerkers het leukste aan dit bedrijf? Wat vinden huidige medewerkers van de functie? Wat maakt jullie bedrijf uniek? Is het bedrijf formeel of informeel in de omgang? Waar is het gevestigd? Moet je altijd op kantoor zijn? En op vaste tijden?

Vanzelfsprekend voor jou. Maar praktisch voor de sollicitant. Diegene schat beter in of jouw bedrijf perfect aansluit bij de wensen en ideeën. 

Jouw vacatureteksten zijn nog maar een klein onderdeel van de employer branding. 

 

Laat jouw intro eruit springen

Jouw vacature kan goed de tiende zijn die de werkzoekende in een kwartier tijd leest. Pak daarom meteen de aandacht. Waar je in een boek rustig opbouwt, val je bij een vacaturetekst meteen met de deur in huis. Een pakkende introductie geeft de lezer een duidelijk beeld van jouw bedrijf en spreekt direct aan. Vertel wat voor bedrijf je bent, wat je voor klanten betekent en hoe een werkdag eruitziet. 

Kom achter het belang van arbeidsmarktcommunicatie. 

Vermijd vage termen

Maak duidelijk wat voor persoon je zoekt. Veel vacatures stromen over van de vage termen. Denk aan een 'dynamisch' persoon, iemand zonder 'negen-tot-vijfmentaliteit' of een sollicitant die erg 'proactief' is. Wat zeggen deze woorden nou eigenlijk? 

Laat die termen liever achterwege en vul de vacature met duidelijke taal en heldere voorbeelden, zodat de sollicitant en jij direct op dezelfde lijn zitten. 

Laat employer branding voor jou werken. 


Vorige
Vorige

Succesvol storytelling inzetten voor jouw bedrijf

Volgende
Volgende

Arbeidsmarktcommunicatie: zo val je op als de concurrentie moordend is