Bereik jouw doelgroep met teksten voor laaggeletterden

1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen. Zij slagen er niet in om hoofd- en bijzaken te onderscheiden in een eenvoudige tekst. Nog veel meer Nederlanders (zo’n 25 procent) hebben moeite met het begrijpen van digitale informatie. Voor iedere organisatie met een brede doelgroep is het van groot belang duidelijker te communiceren. Door Lotje Getikt helpt je met heldere teksten.

Schrijf op het juiste niveau

De meeste websites zijn veel te moeilijk voor laaggeletterden. Ze staan boordevol moeilijke woorden en lange zinnen. Om de inhoud ook voor hen begrijpelijk te houden, is het van belang content te creëren op taalniveau B1 of lager. Saillant detail*: laaggeletterdheid komt vooral voor bij autochtone Nederlanders.

*Onze doelgroep is communicatief zeer vaardig als marketingcommunicatie-medewerker bij grote organisaties, wij mogen dit soort woorden gebruiken 😀

Laaggeletterdheid komt echt niet alleen voor bij ouderen of allochtonen. 65% van de laaggeletterden heeft Nederlands als moedertaal. Stichting Lezen en Schrijven ontdekte bijvoorbeeld dat steeds meer 15-jarigen moeite hebben met lezen en schrijven. In 2016 was dit nog zo’n 16,7 procent, tegenover 24% in 2018. Het lukte deze jongeren bijvoorbeeld niet om de ondertiteling bij een film te volgen of een brief van de gemeente te begrijpen.

.

Wat is niveau B1?

Taalniveau B1 is het niveau dat mensen halen wanneer ze een inburgeringscursus voltooien. Het is eenvoudig Nederlands dat door ongeveer 80 procent van de Nederlanders begrepen wordt. Niet alleen laaggeletterden kunnen uit de voeten met jouw tekst op B1 niveau. Ook hoger opgeleiden lezen makkelijker B1 teksten, vooral vanaf een scherm. De Rijksoverheid houdt niveau B1 al jaren aan als de standaard voor al hun webteksten.

Tips bij teksten voor laaggeletterden
• Houd de content kort en bondig
• Geef genoeg voorbeelden, maar vermijd beeldspraak
• Schrijf actief
• Maak geen sprongen in de tijd
• Deel informatie overzichtelijk op in alinea’s
• Gebruik geen woorden met een dubbele betekenis, zoals beurs of kop
• Moet je bepaalde moeilijke termen gebruiken? Voeg dan een begrippenlijst toe
• Zorg voor een duidelijke structuur op jouw hele website. Laaggeletterden hebben moeite met de juiste informatie lokaliseren
• Controleer of jouw teksten voldoen aan taalniveau B1

Waar moet je nog meer op letten

Laaggeletterdheid gaat vaak hand in hand met een laag abstractieniveau. Met andere woorden: het is belangrijk om concrete voorbeelden te noemen. We hebben het dus niet over een containerbegrip als ‘de gezondheidszorg’, maar wel over een veel gerichter woord als ‘de dokter’. Daarnaast is het erg belangrijk om teksten aan te vullen met duidelijke afbeeldingen. Plaatjes worden namelijk beter begrepen dan content. Het kan ook helpen om een voorleesfunctie toe te voegen.

Wij schrijven jouw teksten voor laaggeletterden

Door Lotje Getikt weet precies wat er nodig is om teksten voor laaggeletterden te schrijven. Wij zorgen voor een eenvoudige tekst die ook hoogopgeleiden met plezier lezen en 100% mobielvriendelijk is.

Maak jouw website geschikt voor laaggeletterden. Wij helpen met creatieve teksten, geschreven op B1-niveau en voorzien van sterke SEO.

Vorige
Vorige

Kom tot jouw topidee met deze 5 brainstormtechnieken

Volgende
Volgende

B1 schrijven? Maak deze fouten niet meer!