Kom tot jouw topidee met deze 5 brainstormtechnieken

Gooi een kwartje in sommige van onze collega’s en je krijgt 50 ideeen terug. Echt! Test maar. Maar goed, niet iedereen werkt zo. Gelukkig ontstaan de beste ideeën uit een goed potje brainstormen. Voel je creatief en verras jouw doelgroep. Met unieke blogs, pakkende slogans en opvallende landingspagina’s. Hier 5 brainstormtechnieken die je verder helpen.

Voordat je begint aan je brainstorm:

  • Bepaal je het onderwerp

  • Bedenk je daar een vraag of stelling bij

  • Maak je de vraag specifiek

1. Steptechniek

Bij deze techniek krijgen al je collega’s een vel papier. In het midden schrijf je het onderwerp. Als een soort mindmap schrijf je daaromheen de eerste onderwerpen die in je opkomen. Daarna geef je het blaadje aan degene naast je. Die bedenkt nieuwe thema’s bij al jouw associaties. Als het vel papier vol is, bundel je alle ideeën.

2. Negatief brainstormen

‘Wat is het koud buiten’, ‘wat laat de trein lang op zich wachten’ en ‘ik ben zo moe’. Zeuren kan iedereen. En Nederland heeft een klaagcultuur. Maar deze brainstormtechniek zet je dat om in iets positiefs.

“Na het bedenken van het slechtste idee, kun je grenzelozer nadenken over goede ideeën” – Kim Niens, VILLA 5

Bij negatief brainstormen spiegel je probleemstelling. Stel: het onderwerp van je brainstorm is ‘vindbare online content creëren’. Dan is de gespiegelde stelling: ‘onvindbare online content creëren’. Daar bedenk je antwoorden voor. Zo maak je het probleem nog groter. Zo doe je dat:

“Ik creëer de meest onvindbare online content door…”

  • Lange lappen tekst te maken die niet uitnodigen om te lezen

  • Geen zoekwoorden terug te laten komen in de tekst

  • Hele moeilijke woorden te gebruiken

  • Passief te schrijven met heel veel werkwoorden

  • Geen tussenkopjes, kaders en quotes in de tekst op te nemen

Hierna ga je weer in de positieve stand. Je draait alle negatieve oplossingen positief. Dus je laat wél zoekwoorden terugkomen in de tekst, gebruikt makkelijke woorden en schrijft actief.

3. Het rollenspel

Misschien gruwel je van het idee dat je een toneelstukje moet opvoeren. Maar een rollenspel kan een eye-opener zijn voor jou en jouw collega’s. 

Geef iedereen die meedoet aan de brainstormsessie een rol. Bijvoorbeeld oma, havoleerling en arts. Bekijk de vraag of stelling nu door de ogen van die persoon. Je kijkt nu vanuit een ander perspectief. We blijven even bij onze stelling ‘vindbare online content creëren’. De havoleerling zal zeggen dat de content hem bereikt via Instagram. Terwijl de oma liever een mailtje heeft.

Hierna verzamel je alle input. Je bespreekt en beargumenteert je bevindingen en combineert alle oplossingen.

4. Post-it-techniek

Gebruik je deze techniek, dan stop je pas met schrijven (of tikken) als er echt niks meer uit je handen komt. Je bedenkt woorden of kreten bij jullie stelling en schrijft die op post-its. Je hoeft hier minder lang over na te denken dan bij de steptechniek. Je associeert tot je niets meer weet.

Hierna combineer je jouw briefjes met die van je collega’s zodat daar weer ideeën uit ontstaan. Dan filter je de minst goede ideeën weg, totdat het beste overblijft.

Deze techniek lijkt op de eerste techniek, maar bij de eerste werken je collega’s mee aan jouw mindmap. Bij de post-it-techniek ga jij zonder onderbreking door met brainstormen en bundel je die pas naderhand met de ideeën van je team.

5. Ideeënsex

De beste ideeën ontstaan onder de douche, tijdens het sporten of als je in de auto zit. Dan heb je geen tijd om het op te schrijven. En als je dan eenmaal in de brainstormmeeting zit, ben je je ideeën kwijt. Daar is deze techniek op gebaseerd. 

Je maakt van het brainstormen een ‘verplicht nummertje’. Jij en je collega’s bedenken elke dag van de week 4 ideeën die met jullie stelling te maken hebben. 

Op vrijdag heeft iedereen 20 ideeën. Aan het einde van de week houd je een potje ideeënsex waarin je ze allemaal combineert. Werk je in een team van 7 personen? Dan heb je op vrijdagmiddag dus 140 suggesties voor je liggen. Die combineer je tot het meest geniale. Een waar hoogtepunt!

Hybride brainstormen

Werken jullie regelmatig buiten de muren van kantoor dan mag dat het brainstormen op geen enkele manier tegenhouden. Je videobelt, WhatsAppt, Teamst en Slackt gewoon met je collega’s. Zo bijvoorbeeld:

  • De steptechniek kan per mail. Jij bedenkt drie ideeën bij jullie onderwerp en mailt die door naar je collega. Die voegt wat ideeën toe en stuurt het mailtje ook door. Aan het einde delen jullie alle bestanden via Microsoft Teams.

  • Het rollenspel doe je via Facetime

  • De post-it-techniek doe je via Google Drive of Canva. Je dropt je ideeën gewoon in een gedeeld document.

Vorige
Vorige

Genderneutraal schrijven: inclusief is de norm

Volgende
Volgende

Bereik jouw doelgroep met teksten voor laaggeletterden