Wat is B1? Antwoord op deze en andere vragen

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen. Omdat nieuwe generaties steeds minder lezen, neemt het niveau af. Tik jij nog steeds ingewikkelde teksten op C1- of C2-niveau? Dan is er een gigantische groep die jouw teksten niet begrijpt. Daarom wil je communiceren op B1-niveau. Door Lotje Getikt is jouw B1-tolk. We schrijven pakkende, duidelijke B1-teksten die laaggeletterden begrijpen en lezers met een hoger taalniveau ook prettig vinden. Maar eerst beantwoorden we jouw prangende vragen over B1. 

Wat is B1?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is taalniveau B1? Het taalonderwijs in Europa is ingedeeld op zes niveaus: A, B en C met ieder twee subniveaus. Jouw beheersing van luisteren, spreken en schrijven bepaalt welk taalniveau je beheerst. Het hoogste niveau is C2 en het laagste A1. B1 is het niveau dat mensen halen wanneer ze een inburgeringscursus voltooien.   

Voor welke doelgroep is B1?

Voor laaggeletterden én hoogopgeleiden. Teksten op B1-niveau zijn zo geschreven dat laaggeletterden ze begrijpen. Maar ook hoogopgeleiden lezen jouw boodschap lekker weg. B1 schrijven draait namelijk om korte zinnen, gebruikelijke woorden en logische opbouw. Allemaal punten die ook jij in een tekst kunt waarderen. Content op B1-niveau is dus niet alleen weggelegd voor bedrijven wiens doelgroep laaggeletterden zijn, maar ook voor jouw bedrijf. 

Is B1-niveau niet te makkelijk?

Heldere communicatie is belangrijker dan ooit. Schrijven op B1-niveau is daarbij onmisbaar. Dus nee, B1-teksten zijn niet te makkelijk. Mits goed uitgevoerd natuurlijk. Schrijft Door Lotje Getikt op B1-niveau, dan houden we er rekening mee dat alle doelgroepen de teksten makkelijk vinden lezen. 

Duidelijk communiceren is nergens zo belangrijk als bij de overheid. Informatie van de overheid is namelijk vaak ingewikkeld. Niet alleen voor laaggeletterden, maar voor heel wat Nederlanders. En wat gebeurt er als de boodschap onduidelijk is? Dan bellen, mailen en chatten ze massaal om toch een antwoord op hun vraag te krijgen. Met B1-teksten schep je helderheid. Zo ontlast je de klantenservice en bespaar je tijd, energie en kosten.

 

Duidelijke communicatie is belangrijker dan ooit. Daarom schrijf je op B1-niveau. Deze teksten zijn niet te makkelijk voor lezers. Als ze goed geschreven zijn tenminste. Wij houden er rekening mee dat iedereen onze B1-teksten makkelijk vindt lezen. 

En? Hoe vond je deze alinea? Het is dezelfde als het antwoord op ‘Is B1-niveau niet te makkelijk’, maar dan herschreven op, jawel, B1-niveau. Zo zie je maar: het is echt niet te makkelijk. 

 

Stap over op B1-niveau, schakel DLG in. 


Vorige
Vorige

De kracht van employer branding

Volgende
Volgende

Schrijf B1 en vergroot je bereik