Digitale toegankelijkheid verplicht in de cultuursector
De nieuwe wet EAA
Net zoals de AVG-wetgeving ineens uit de lucht viel, is er straks ook de EAA: de European Accessibility Act. Vanaf juni 2025 moet elke nieuwe handelsdienst, zoals een ticketshop, digitaal toegankelijk zijn. Dat geldt dus ook voor theaters, musea en andere organisaties in de cultuursector die een nieuwe website lanceren. Daar duiken we dieper op in én we geven je concrete handvatten.
Meer cultuur voor meer bezoekers
Toegankelijk zijn doe je niet alleen omdat het moet voor de wet. Je spreekt er ook meer mensen door aan die binnen je doelgroep vallen. Waar zij eerder je website verlieten, omdat de gebruiksvriendelijkheid ver te zoeken was, heb je er nu een bezoeker bij. En bovenal: je maakt cultuur nu écht toegankelijk voor iedereen.
De EAA watte?
EAA, WCAG: de termen vliegen je om de oren. Tijd om duidelijkheid te scheppen. De EAA staat voor European Accessibility Act. In het kort: vanaf juni 2025 moeten bedrijven webshops digitaal toegankelijk maken. De richtlijnen voor een toegankelijke webshop vind je dan weer in de WCAG. Het is nog onduidelijk of het puur om nieuwe websites gaat of ook om nieuwe content, zoals een nieuw theaterseizoen of een nieuwe expositie.
Digitale toegankelijkheid
In Nederland hebben 2 miljoen Nederlanders een functiebeperking, ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, laaggeletterd of slechthorend. Daarbij leest 80% het liefst op taalniveau B1, waar de meeste bedrijven voor moeilijkere woorden kiezen. Deel je website logisch in en maak teksten begrijpelijk, dan vergroot je jouw toegankelijkheid.
Doe de test en check hier hoe toegankelijk je website nu is.
Aan de slag
Een logische website, dus. Met taal op B1-niveau. Stap voor stap tover jij je website om tot een drempelvrije parel. Wij geven tips.
Duidelijke koppen. Kijk eens naar de opbouw van je teksten. Kies voor koppen en tussenkoppen die duidelijk aangeven waar de tekst of alinea over gaat.
Maximaal 80 woorden. Maak die alinea’s niet langer dan 80 woorden voor de leesbaarheid. Witregels geven ademruimte.
Voeg buttons en kaders toe. Ook buttons en kaders geven ruimte én laten bezoekers makkelijker door je pagina navigeren.
Maak korte zinnen. B1-taal bestaat uit korte zinnen en makkelijke woorden. Dat leest lekker weg.
Wij vonden het wiel voor je uit
Toegankelijke communicatie zit bij onze Lotjes in de vezels. We vinden het belangrijk en adviseren je er graag over. Wat kunnen we voor jou betekenen?