Voornaamwoorden: hij/hem, zij/haar, die/diens, hen/hun

Steeds vaker zie je het vermeld staan. Bijvoorbeeld in iemands e-mailhandtekening, op het cv van een kandidaat, of achter iemands naam op LinkedIn. Maar wat betekent dat nou: hij/hem, zij/haar, die/diens en hen/hun? Door Lotje Getikt legt het je uit én vertellen je waarom je zelf ook je voornaamwoorden wilt vermelden. Ontdek het hier.

Zo gebruik je voornaamwoorden

Laten we bij het begin beginnen: voornaamwoorden. Het zijn de woorden waarmee we naar mensen verwijzen. Makkelijk ezelsbruggetje: je kunt de woorden altijd vervangen met de naam van de persoon. Voorbeeld:

‘Hey, dat boek is van hem!’ > ‘Hey, dat boek is van Lux!’

‘Die persoon daar, is dat haar partner?’ > ‘Die persoon daar, is dat Alev’s partner?’

‘Is dat diens/hun jas?’ > ‘Is dat Anne’s jas?’

Inclusieve taal: hierom

We werken samen aan een inclusievere wereld. Waar iedereen er mag zijn als zichzelf. Inclusief taalgebruik is daarvoor enorm belangrijk. Stiekem is er in onze taal een hoop ‘vastgelegd’ qua hoe we naar de wereld kijken. Veel in onze taal wordt bekeken vanuit een mannelijk perspectief. Dat is dus niet inclusief. Denk maar aan de volgende punten:

  • Uitspraken zoals: ‘Zo, die staat echt haar mannetje!’

  • Het feit dat ‘papadag’ bestaat, maar ‘mamadag’ niet.

  • De hij-vorm wordt in teksten standaard gebruikt, tenzij het expliciet over een vrouw gaat.

Het is dus belangrijk dat we starten met ons taalgebruik aanpassen. Dan passen we ook ons perspectief aan. Maar vooral: het laat alle mensen zich meer welkom voelen. Door neutrale en inclusieve taal te gebruiken, zorg je dat bijvoorbeeld trans en non-binaire personen zich veiliger voelen om zichzelf te zijn.

 

Tips om inclusiever te zijn

  • Vermeld zelf altijd je voornaamwoorden: in je e-mailhandtekening, als je jezelf voorstelt, in je socialmediaprofielen, etc.

  • Zeg ‘beste lezer’, ‘beste ontvanger’ of ‘beste [voornaam]’ aan het begin van je brief of mail in plaats van ‘Meneer/mevrouw’

  • Schrijf niet vanuit de hij-vorm als standaard, maar vanuit een neutrale vorm, zoals ‘die/diens’ of ‘hen/hun’

  • Wees als organisatie ook inclusief in je beeldmateriaal, de voorbeelden die je gebruikt en je personeelsbeleid

  • Ga samen in gesprek. Vaak zijn mensen onwetend: ze hebben de kennis niet. Link bijvoorbeeld net zoals wij naar deze pagina, zodat mensen ook begrijpen waarom jij je voornaamwoorden in je e-mailhandtekening hebt staan!

 

Werken aan inclusie

Het vermelden van je voornaamwoorden in je e-mailhandtekening is een begin. Een kleine moeite voor jou; maar een enorm gebaar voor trans en non-binaire personen. Blijf met elkaar in gesprek gaan over diversiteit en inclusie. Kijk samen waar je meer kunt doen en kleine stappen kunt zetten. Die brengen namelijk de grootste verandering. Zo werken we samen aan een inclusieve samenleving.

Meer leren over inclusief taalgebruik? We geven ook trainingen bij Door Lotje Getikt!


Vorige
Vorige

Met deze tools wordt schrijven op B1-niveau een makkie