B1 en onderwijsjargon: hier moet je op letten
De onderwijssector zit vol met vakjargon. Maar daar wordt geen medewerker, leerling of docent vrolijk van. Schrijven op B1-niveau drukt onderwijsjargon de kop in. Een lastige kwestie. Maar met onze tips wordt het een stuk makkelijker. Daarom nemen we grootste uitdagingen die op jouw pad komen met je door.
Jargon en moeilijke taal sluipen erin. Zeker in het onderwijs. Op de mail wordt opeens gesproken over coach in plaats van leraar. Een leerling is lerenden. En als een leerling van het vwo naar havo gaat, krijg je het woord afstroom naar je hoofd gegooid. Niemand die er nog wat van snapt.
Onderwijsjargon B1 maken
Gooi al die synoniemen de deur uit. Iedereen begrijpt het wanneer je het hebt over een leraar, leerling of iemand die op een lager niveau verder gaat. Dat is al stap één om op B1 niveau te communiceren. Maar je voelt het al aankomen: zo makkelijk is het niet altijd. Moeilijke woorden zijn soms lastig te vervangen. Denk aan termen als duale opleiding en associate degree. Soms kan je er niet omheen en moet je zo’n term gebruiken zodat de lading helemaal wordt gedekt.
Is het dan een opgegeven zaak? Tuurlijk niet. Het vergt alleen wat meer uitleg. Dus jij legt uit dat een duele opleiding over werken en leren combineren gaat. Vaak is de uitleg met een zin al voldoende. En snapt de lezer ook weer waar je het over hebt.
Wat voorbeelden
Dat het woord ‘onderwijssector’ geen B1-woord is, zegt al genoeg. De site ishetb1.nl raadt in plaats daarvan aan om het woord ‘scholen’ te gebruiken.
“Een visie hebben op” wordt duidelijk als je zegt: “hoe we kijken naar”. Of “wat we vinden van”. Efficiënt werken betekent dat het snel moet. En ‘competenties’ kun je uitleggen als ‘eigenschappen die te ontwikkelen zijn’.
Gebruik je synoniemen? Let dan goed op dat het nieuwe woord precies hetzelfde betekent. Soms dekt de synoniem de lading net niet helemaal. Zo betekent wervend schrijven niet exact hetzelfde als conversiegericht schrijven.
Begrippenlijst
Gaat je tekst alleen maar uit verklaringen over moeilijke termen bestaan? Kies dan voor een begrippenlijst. Soms hebben opleidingen eenmaal een ingewikkelde naam. Wel zo handig als een toekomstige student begrijpt over welke studie het gaat. Hetzelfde geldt natuurlijk voor afkortingen.
Tot slot
Enkele tips die je helpen bij het maken van jouw B1-tekst.
Gebruik veelvoorkomende woorden die een letterlijke betekenis hebben.
Gebruik maximaal 15 woorden in een zin.
Schrijf actief en vermijd werkwoorden als zullen en kunnen.
Houd een logische opbouw aan.
Gebruik geen beeldspraak.