Met deze tools wordt schrijven op B1-niveau een makkie

Iedereen is geholpen met duidelijke communicatie. Maar het schrijven van eerlijke en vlotte teksten is vaak moeilijker dan gedacht. En zoals bij iedere lastige klus, kun je wat hulp gebruiken. Pak daarom deze drie tools erbij en ontdek hoe schrijven op B1-niveau makkelijker wordt.

 
  1. De accessibility tool

Dit hulpmiddel geeft een indicatie van het leesbaarheidsniveau van jouw tekst. De tool werkt het best als je ongeveer 10 zinnen invoert. Ook geef je het aantal namen (van personen, landen, nationaliteiten) aan. Deze herkent de tool namelijk niet. Om een vliegende start te maken: gebruik korte zinnen, spel je woorden juist en gebruik interpunctie.

 

2. Synoniemen.net

Voor b1-teksten worden synoniemen afgeraden en toch tippen we deze tool. Dat komt omdat je een woord als ‘huisarts’ beter het complete document zo kunt aanduiden, dezelfde persoon opeens dokter noemen is namelijk verwarrend. Maar zoek je een eenvoudiger woord voor ‘cruciaal’ dan ben je op deze website snel geholpen.

 

Schrijven op B1-taalniveau 

Schrijven is ons vak. Duidelijk schrijven onze grootste passie. Wij willen dat iedereen in Nederland mee kan doen en daarvoor is heldere digitale communicatie superbelangrijk. Wij schrijven al op B1-niveau sinds 2016 en hebben ontelbaar veel organisaties geholpen met onze training schrijven op taalniveau B1. Boek dit ook voor jouw team!

 

3. Texamen

Een derde bekende tool die helpt bij schrijven op B1-niveau is Texamen van Bureau Taal. Texamen laat op basis van woorden en zinnen zien wat je kunt doen om het taalniveau van je tekst aan te passen naar die van je doelgroep.

Het hulpmiddel analyseert de tekst op onder meer moeilijke woorden en passieve en lange zinnen. Daarna geeft de tool het taalniveau aan. Ook laat Texamen zien welke kenmerken de tekst moeilijk leesbaar maken.

Na nog een druk op de knop worden de moeilijke woorden en kenmerken gearceerd. Zo zie je precies welke woorden en begrippen je aan moet passen voor een beter leesbare tekst. Voor die woorden kan je dan eenvoudigere alternatieven kiezen op zoekeenvoudigewoorden.nl. De tool is niet gratis, maar je kan wel een gratis demo gebruiken.

 

4. Bonustool: Door Lotje Getikt

De beste tool is hulp vragen aan de professional. Als eerste geaccrediteerd tekstbureau in Nederland weten we namelijk als geen ander hoe we teksten op B1-niveau schrijven. Een tool kan je helpen, maar die weet niet dat de lezer heeft voorkennis nodig om een tekst te begrijpen. Soms zijn moeilijke woorden of jargon nodig om het verhaal duidelijk te maken, denk aan terugkerende medische termen. Ook daar weten wij wel raad mee. Laat je tekst dus altijd lezen, of liever nog: schrijven door een tekstschrijver of andere deskundige op het gebied van schrijven op B1-niveau. Ons bijvoorbeeld ;-).

Wij zijn B1-specialisten:

  1. Wij schrijven jouw tekst op taalniveau B1

  2. Redigeren jouw tekst naar het gewenste taalniveau. B1 maar A2 kan ook.

  3. Plannen live redigeersessies met jou waarbij we digitaal jouw tekst doornemen en tips en tops delen om die meer toegankelijk te maken

  4. Trainen jou en je team. Voor bewustwording en om handvatten mee te geven voor duidelijkere communicatie


Vorige
Vorige

Hoe wij voor Horeko de allertofste eventcontent maakten